top of page

SJÖUTBILDNING

Vill du jobba med RIB-charter eller upptäcka skärgården med segelbåten i sommar? Jobba som matros i skärgårdstrafiken? Ta Förarbevis för vattenskoter? Vi hjälper dig oavsett! ALLEMAN erbjuder utbildning både för kommersiell handelssjöfart och Nämnden för båtlivsutbildnings intyg.

MOST OF OUR COURSES ARE OFFERED IN ENGLISH.

Vi kan också hjälpa dig med examination av NFBs intyg.

Förarintyget är för många det första steget i båtkarriären. Utbildningen ger dig grunderna i navigation, säkerhet och sjömanskap. Missa inte den praktiska övningen!

FÖRARINTYG

Båtpraktik Dag ger dig på endast några timmar en försmak på båtlivet. Vi kommer öva navigation samt körteknik, både inne i hamn och i högre hastighet. Flera överraskningar väntar längs vägen.

BÅTPRAKTIK DAG

Har du en egen båt som du verkligen vill kunna lära dig hantera på bästa sätt? På den här kursen får du köra din egen segel- eller motorbåt tillsammans med en erfaren instruktör. Detta är ett utmärkt tillfälle att dra nytta av instruktörens erfarenheter och du får välja vad ni ska träna mest på.

DIN EGEN BÅTLÄRARE

Kustskepparintyget är en fördjupande navigations- och sjösäkerhetsutbildning, där du lär dig att hitta rätt även när det är mörkt eller när du inte ser land. Med intyget avklarat finns det få som kan slå dig på fingrarna gällande navigationskunskaper.

KUSTSKEPPARINTYG

Båtpraktik Mörker bjuder på en navigationsövning i mörka vatten runt Lidingö och Vaxholm. Vi kommer under färden stöta på många olika sorters fyrar och sjömärken, och även kika på den tekniska utrustningen ombord i form av radar och GPS.

BÅTPRAKTIK MÖRKER

I detta prisvärda paket kommer du läsa både Förarintyget och sen Kustskepparintyget på fyra dagar. Mycket praktisk och fördjupande navigations- och sjösäkerhetskunskap utlovas.

KUSTSKEPPARINTYG DIREKT

VHF-certifikatet, eller Short Range Certificate, låser upp VHF-radion med dess möjligheter. Kursen är både en säkerhets- och komforthöjande investering. Vi kommer gå igenom hur VHF-radion fungerar och hur den används, både för nödtrafik och i mer vardagliga sammanhang.

SRC

Radarintyget låser upp radarn som navigationsverktyg, ett verktyg som är otroligt användbart även i god sikt och dagsljus. Under kursen går vi igenom hur radarn fungerar samt hur den används för att undvika kollision och för att navigera. Kursen avslutas med en radartur ombord vår skolbåt.

RADARINTYG

Basic Safety Inre fart är en gedigen sjösäkerhetsutbildning. Under kursen kommer vi fördjupa oss i sjövärdighet, säkerhet samt sjukvård. Vi kommer bland annat genomföra flera praktiska övningar i sjukvård, brandsläckning och fartygs övergivande.

BASIC SAFETY INRE FART

FARTYGSBEFÄL KLASS VIII

Fartygsbefälsexamen Klass VIII ger dig möjlighet att köra kommersiellt med mindre båtar i skärgården. Det är också en mycket bra fördjupande utbildning för fritidsbåtsentusiasten. Kursen består av Kustskepparintyget, SRC, Radarintyget samt Basic Safety Inre fart.

FBVIII UPPGRADERING

Har du ett Kustskepparintyg som är nyare än ett år kan du få Fartygsbefäl VIII på bara tre dagar. Med det svåraste avklarat behöver du endast komplettera med SRC, Radarintyget samt Basic Safety Inre fart.

HANDHAVANDE AV SNABBA FARTYG

Handhavande av snabba fartyg krävs för att få köra fartyg snabbare än 35 knop kommersiellt. Det är också Allemans roligaste kurs, som består av 3 dagars praktisk båtkörning. I kursen ingår en övernattning i skärgården.

MASKINBEFÄL KLASS VIII

Maskinbefälsexamen Klass VIII krävs för att framföra fartyg med fler än 543 hk kommersiellt. Med värdefull kunskaper i handhavandet av motorer och elinstallationer blir du säkrare ombord. Vi går även igenom kylvattensystem, smörjoljesystem, samt drift och underhåll av bensin- och dieselmotorer.

Manövrera lägga till är kursen för dig som vill få simpla tips för snygga tilläggningar. Kursen består till största del består av praktisk båtkörning i Stocksunds hamn där vi övar manövrering i banor, samt tilläggningar mot både bryggor och klippor.

MANÖVRERA LÄGGA TILL

Förarbevis för vattenskoter krävs från maj 2022 för att få framföra vattenskoter. Under kursen lär du dig hur skotern fungerar samt hur den framförs säkert, tryggt och roligt. Sjövett, navigation och våghantering står på schemat under vår intensiva endagskurs.

FÖRARBEVIS FÖR VATTENSKOTER

Seglarintyget 1 och 2 genomförs under en intensiv helg, där övernattning ombord vår Scampi 30 ingår. En segling är alltid ett äventyr, en upplevelse för livet utlovas!

Även Seglarintyg 3 genomförs på en helg, spinnakersegling i ytterskärgården brukar vara kursens höjdpunkt.

SEGLARINTYG 1-2 OCH 3

Drömmer du om Läsös stränder, Akkersbrygga i Oslo eller varför inte fina Hansa-städer i Tyskland? Utsjöskepparintyget vänder sig till dem som vill lite längre bort, och kanske även testa farvatten med tidvatten. Passar också för dig som bara vill få ännu mer kunskap och gå den naturliga fortsättningen på Kustskepparintyget.

UTSJÖSKEPPARINTYG

1.jpg

Kanalintyget ger dig kunskaper om sjömärken och signalfigurer som gäller på kanaler. Du får även kännedom om slussteknik, slusstyper och gällande bestämmelser. Tillsammans med Förar- eller Kustskepparintyget har du behörighet att färdas på de europeiska vattenvägarna.

KANALINTYG

Båtmotor.jpg

I den här enkla utbildningen lär du dig grunderna i hur en motor fungerar och hur den skall s kötas för att vara driftsäker. Du lär dig också att utföra enklare reparationer, underhåll, vinterkonservering, och hur du hanterar olika typer av driftproblem.

BÅTMOTORKURS

SEA CAMP

Sea Camp är Sjösportskolans dagläger för båttokiga barn. Vi kör motorbåt både snabbt och långsamt, gör knopar, kastar livboj, badar och mycket mer. Vad sägs som sightseeing genom Stockholm, knepiga hinderbanor, utflykter i skärgården och mycket mer?

SEA CAMP ADVANCED

Sea Camp är så roligt att många deltagare väljer att återkomma år efter år. För alla som varit med tidigare erbjuder vi nu en fortsättning, Sea Camp ADVANCED.
Vi åker snabbare, i större båtar, och längre ut i skärgården än förut. Det ingår fler utflykter och en övernattning på Ägnö dag 4-5.

FÖRARINTYG UNGDOM

Förarintyget är för många det första steget i båtkarriären. Utöver det teoretiska ger vi oss en dag iväg på utflykt för att bada och äta lunch. Längs vägen övar vi navigation, sjövägsregler, båthantering och sjömanskap. Denna kurs riktar sig främst till ungdomar mellan 13-17 år och avslutas med ett förhör.

EXAMINATION

Vi erbjuder examination för Förarintyg, Kustskepparintyg, SRC, Radarintyg, samt Seglarintyg 1 och 2. Framförallt genomför vi examinationer på vårt kontor, Stockholmsvägen 34 i Stocksund. Vi är även flitigt anlitade examinatorer av båtklubbar och andra utbildare. Är ni en större grupp kommer vi gärna till er!


FÖRHÖR I STOCKSUND, STOCKHOLMSVÄGEN 34
Söndagseftermiddagar brukar vi ha drop in-förhör. Hör av dig innan, vi har tider för förhör varje vecka.

FÖRARINTYG, 625 SEK
För att skriva förhör för Förarintyg behöver du övningssjökort 616/6163 samt passare och transportör. Saknar du material kan du köpa det på plats. Förhöret består av drygt 50 flervalsfrågor och tar ca 1,5 timme att skriva.

KUSTSKEPPARINTYG, 625 SEK
För att skriva förhör för Kustskepparintyg behöver du övningssjökort 61/93 samt passare och transportör. Saknar du material kan du köpa det på plats. Förhöret består av drygt 70 flervalsfrågor och tar ca 2 timmar att skriva.

SRC (VHF-certifikat), 625 SEK
Förhöret består av 35 flervalsfrågor och tar ca en timme att genomföra. Observera att du måste ha ditt e-learning ID från NFBs praktiska provsimulator för att få skriva förhöret.

RADARINTYG, 500 SEK
Teoretiskt förhör för Radarintyg kostar 500 SEK. Det teoretiska förhöret måste kompletteras med praktisk prövning, som ingår i vår kurs för Radarintyg.


Betalning sker med Swish 123-438 46 32 vid provtillfället. Ditt intyg registreras digitalt, och hittas i appen NFB Båtintyg. Finns i både Google Play och AppStore.

bottom of page